A jól szigetelt otthonok hátránya

Párásodás

Páralecsapódás, párásodás?

PÁRÁSODÁS

Az üvegen végigfolyó párának, vagy a falak párásodásának több oka is lehet.
Amikor a lakásban levő helyiségek meleg levegője és a kinti hideg levegő találkozik, ha a hőmérséklet-különbség elég nagy, a meleg levegőben levő vízgőz kicsapódik a hideg felületeken. Ekkor láthatjuk például az ablak üvegén lefolyó páralecsapódást. Minél magasabb a páratartalom a helyiségben, vagyis minél magasabb a belső levegő páratartalma, annál gyakrabban tapasztalhatjuk a páralecsapódást a hűvösebb felületeken. A mindennapos tevékenységeink során (főzés, mosás, fürdés) is jelentős párát idézünk elő az otthonunkban, ami megfelelő szellőztetés hiányában gombásodáshoz, penészesedéshez vezet.

KÖVETKEZMÉNYEK

Ha folyamatosan túl magas a páratartalom a lakásban, az egyrészt kellemetlen, mert folyton vizesek lesznek a dolgaink, viszont ezen túl egészségügyi veszélyekkel is járhat. Az ember számára a legkellemesebb pártartalom szobahőmérsékleten egyénenként eltérő, de átlagosan 40-60% körüli.
A magas páratartalom és a meleg levegő, valamint a ritka levegőcsere kedvez a kórokozók, mint például az atkák és gombák elszaporodásának. A magas páratartalom ezen kívül az otthonunkat sem kíméli, a folyamatosan túl párás levegő tönkreteszi a falakat, kedvez például a penész elszaporodásának. Amikor azt látjuk, hogy már a penész is kezd megjelenni a sarkokban, tudhatjuk, hogy nagyobb kihívás lesz az ideális otthon megteremtése számunkra, mintha „még csak” a párásodás folyamatánál tartanánk, mert a penészt sokkal nehezebb kiirtani, mint a párát megszüntetni.
A cél tehát az, hogy a belső levegő páratartalmát a hőmérséklethez képest az optimális szinten tartsuk.

MEGOLDÁS

Általában a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás egy hatalmas kereszthuzatot csinálni a lakásban. Kinyitjuk az összes ablakot és ajtót, néhány percit hagyjuk, had járja át a friss levegő az otthonunkat. A kinti levegő páratartalma alacsonyabb, mint a benti, a levegőcsere után kellemesebb érzetünk lesz a lakásban, ráadásul nem baj, ha kint hideg van, mert a lakás levegője kicserélődik ugyan, viszont a falak és a bútorzat nem hűl le 1-2 perc alatt, így ha a huzatot megszüntetjük, rövid időn belül újra kellemes hőmérséklet lesz otthon. Ez a megoldás rövidtávon remek, de hosszútávon nem elég, mert csak ideiglenes. Meg kell oldanunk a folyamatos levegőztetést a lakásban, akkor is, ha éppen nem vagyunk otthon. Ha a lakásunk helyiségei „hajlamosak” a párásodásra, a pára megszüntetésének legfontosabb lépése az állandó szellőztetés biztosítása.
Ehhez a nyílászárókba építhető páraszabályzott AERECO ablakszellőzőket/légszellőzőket / légbevezetőket javasoljuk. Az ablakszellőzők / légszellőzők folyamatosan biztosítják a szabadból a friss levegő beáramlását anélkül, hogy erre nekünk figyelnünk kellene. Választhatunk páraérzékelős légbevezetőt, ami a levegő páratartalmának függvényében nyit ki ha szükséges a szellőztetés, vagy zár be, amikor a páratartalom már normál szintre csökkent a helyiségben, mindezt a nap 24 órájában.
Egy-egy légbevezető készülék az adott helyiség levegőjét tudja szabályozni, ezért ha több szobát vagy helyiséget érint a párásodás, a legjobb eredmény elérése érdekében minden ilyen helyiségben helyezzünk el legalább egy készüléket.
Választhatunk a páraérzékelős AERECO légbevezetőn kívül ún. fix léghozamú AERECO légbevezetőt, ami állandó, minimum 35 m3/h levegő beeresztésére képes.
Ha fontos, hogy a készülék ne állandó, hanem csak időszakos levegő utánpótlást biztosítson (pl. a gyerekszobában éjszakára nem szeretnénk nyitva hagyni), választhatunk lezárható légszellőzőt, ami nyitott állapotban folyamatosan biztosítja a friss levegő utánpótlását, azonban ha úgy döntünk, egy egyszerű mozdulattal le is zárhatjuk.

Intelligens ablakszellőzőink és szellőző rendszereink optimális szinten tartják a belső levegő páratartalmát, így mindig friss levegő lesz otthonában.

ablak szellőző2

ablakszellőző, légbevezető

Minden helyiségben friss levegő

Nappaliban

Irodában

Konyhában

Közös helyiségekben

Rólunk

10 év szakmai múlt távlatában bátran állíthatjuk, hogy egy légtechnikai rendszer beépítése valódi megújulást hoz az emberek otthonában, legyen szó ablakszellőző, légbevezető vagy komplett szellőző rendszer kivitelezéséről, telepítéséről.

Célunk, hogy a beépített ablakszellőző, légbevezető, szellőző rendszerek használatakor megrendelőink sok-sok év múlva is úgy érezzék, hogy jól döntöttek, mikor minket választottak.

oldal megosztása

© ablakszellozo.hu     Minden jog fenntartva.