Penészes fal avagy a jól szigetelt otthonok hátránya

Penészes fal egészségügyi kockázatok

A megfelelő friss levegő utánpótlása kiemelten fontos a családunk egészsége és koncentrációs képességünk szempontjából. Penészes fal ellen tudunk tenni!

Penész megjelenése

Penészes fal nagyon bosszantó tud lenni de ez mellett egészségügyi kockázatot is jelent számunkra. Amikor a hűvösebb hónapokban kint hideg van, bent pedig fűtünk, viszont keveset szellőztetünk, könnyen megjelenhet a penész a falakon, vagy akár a lakás bármely pontján. A különböző penészgombák gyors ütemű szaporodása miatt elegendő, ha az otthonunk levegője akár rövid ideig nyirkos, párás lesz, és máris megjelennek a kis zöld, fekete vagy szürke foltok a szoba, fürdőszoba, egyéb helyiségek különböző pontjain.

A penész számos anyagon és helyen (falon, textilen, papíron, bútorokon, stb.) képes megélni és terjedni. Ha a penészgomba spórája megtelepszik az otthonunkban, el tud terjedni szinte bárhova. A keveset szellőztetett, párás, meleg levegő a penész melegágya.

Természetes, hogy amikor kint hideg van, nem szívesen hagyjuk nyitva az ablakokat naponta órákra, hogy megfelelő levegőt teremtsünk számunkra az otthonunkban, azonban ilyenkor a penésznek kedvezünk, elősegítjük a megjelenését, terjedését.

penészes fal

Penészes fal

Amikor már penészes fal látványa tárul elénk, ott már elszaporodott a penészgomba és a spóráik már ott vannak, nem csak a falon, hanem a levegőben is, ami egészségügyi kockázatokat jelent az ott élők számára.

Már sok vegyszeres eljárás létezik penészes fal ellen, háztartási boltokban elérhető több gombaölő szer, különböző penész elleni festékek illetve vegyszerek, amik ugyan eltüntetik a penészes fal látványát de ezek a kiváltó okot – ami legtöbbször a magas páratartalom – nem fogják megszüntetni, így az eljárást időnként meg kell sajnos ismételni.

Penészes fal ellen elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni, vagyis a lakásban lévő magas páratartalmat optimális szintre kell csökkenteni.

A penészes fal kezelése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de folyamatos levegőcserével és a friss levegő szabályozott beengedésével a páratartalom ideális szinten tartható a lakásban.

Egészségügyi kockázat a penészes fal

A penész nem minden esetben jelent egészségügyi kockázatot. Szerencsére a legtöbb ember számára egészségügyi szempontból nem veszélyes, azonban vannak, akik jóval érzékenyebbek a penészgombákra másoknál. Ilyen esetekben már a penész megjelenése is jelenthet kockázatot, de még inkább az, ha folyamatosan jelen van és hagyjuk elszaporodni. Leginkább a légzőszervi panaszoktól szenvedők számára lehet veszélyes, de akár allergiát is okozhat. Az egészségügyi kockázatokon kívül esztétikai szempontból is káros, ha penészes a lakásunk. A bútorokon, falakon, sarkokban, egyéb helyeken megjelenő penész elcsúfítja a környezetünket, kellemetlen látványt nyújt.

Megoldás penészes fal ellen

A penész eltávolítása után, a nyílászárókba építhető AERECO intelligens szellőzők megoldást jelenthetnek a problémánkra. Ablakszellőzők és pára-vezérelt rendszereink (légelvezetők) folyamatos levegőcserét biztosítanak a helyiségekben anélkül, hogy az ablakokat vagy erkélyajtót nyitva kellene hagynunk. 0-24 órában szellőztet és „foglalkozik” a problémánkkal helyettünk. A légbevezetők a levegőcsere során csökkentik a levegő páratartalmát, ezáltal teremtenek a számunkra élhetőbb levegőjű környezetet. Választhatunk páraérzékelős légszellőzőt, ami az adott helyiségben levő levegő összetételét „figyelve” nyit ki és zár be a nap 24 órájában. Azokban a helyiségekben, ahol a szabályozott levegőcsere kevés, választhatunk állandó szellőztetésre alkalmas, ún. fix léghozamú légbeeresztőt is, ami állandó és folyamatos légszellőzést biztosít az otthonunkban. Ha fontos, hogy a készülék ne állandó, hanem csak időszakos szellőzést biztosítson (pl. a gyerekszobában éjszakára nem szeretnénk nyitva hagyni), választhatunk lezárható légszellőzőt, ami nyitott állapotban folyamatosan biztosítja a levegőcserét, azonban ha úgy döntünk, egy egyszerű mozdulattal le is zárhatjuk.

Mivel a penészgombák a magas páratartalmú, nyirkos környezetet kedvelik, ezért megfelelő levegőcsere biztosítása és a levegő páratartalmának alacsonyan tartása a cél.

Penészes fal? a kiváltó okot kell megszüntetni

Penészes fal ellen Intelligens szellőző

Intelligens szellőzéssel megfelelő szinten lehet tartani az épületek belső komfortját mind a hőmérséklet, mind a páratartalom, mind pedig az oxigéntartalom szempontjából.

Energiatakarékosság
Energiát takaríthatunk meg ablaknyitás helyett
Szabályozott szellőző rendszer - Csendes működés
Páratartalom optimális szinten tartása
Folyamatos friss levegő utánpótlás
penészes fal lufi

cél

Penészmentes otthon

A penészgomba a lakásokban elsősorban a nyirkos, nedves helyeken tenyészik, a fürdőszobában, konyhában, beázott helyiségekben, pincékben –  különösen ha ezeknek a helyiségeknek rossz a szellőzése.

Páratartalom

Mivel a penészgombák a magas páratartalmú, nyirkos környezetet kedvelik, ezért megfelelő levegőcsere biztosítása és a levegő páratartalmának optimális szinten tartása a cél

Levegő

A levegőnek nem csak mozognia kell hanem cserélődnie is, ezért juttassunk mindig friss levegőt az otthonunkba

Komfort

Légbevezetőkkel - légelvezetőkkel, központi szellőző rendszerrel biztosítható a lakásban vagy akár teljes családi házban a szükséges levegőcsere

Kivitelezés

A szakszerű kivitelezés a jó megoldás fontos része. Kérje munkatársaink segítségét a szükséges légbevezető elemek és szellőzők kiválasztásában

Szabályozott szellőző rendszer

Videó lejátszása

Nézze meg a működési elvet

Az intelligens szellőző rendszer

Légbevezetők

A páraérzékelős automata légbevezetők a levegő utánpótlását a belső levegő relatív páratartalma szerint, folyamatosan szabályozzák.

Központi ventilátor

A központi ventilátorok és légelvezetők alkalmasak a lakások vagy családi házak szellőzésének megoldására. Csendes és folyamatos működéssel biztosítják az álladó, szabályozott levegőcserét.

Minden nap 8:00-19:00-ig hívható, akár hétvégén is

Rólunk

10 év szakmai múlt távlatában bátran állíthatjuk, hogy egy légtechnikai rendszer beépítése valódi megújulást hoz az emberek otthonában, legyen szó ablakszellőző, légbevezető vagy komplett szellőző rendszer kivitelezéséről, telepítéséről.

Célunk, hogy a beépített ablakszellőző, légbevezető, szellőző rendszerek használatakor megrendelőink sok-sok év múlva is úgy érezzék, hogy jól döntöttek, mikor minket választottak.

oldal megosztása

© ablakszellozo.hu     Minden jog fenntartva.